Het werk

Nu weet je dus wat een neuroloog is, maar wat doe je nou allemaal als neuroloog?

 

Ten eerste moet een neuroloog goed kunnen luisteren naar zijn patiënten. Een neuroloog luistert naar een verhaal en daarna stelt hij vragen. Een neuroloog stelt vragen om zo een duidelijker beeld te krijgen wat er aan de hand kan zijn met de patiënt. Ook moet de neuroloog nadenken wat voor onderzoek nodig is om een juiste diagnose te kunnen stellen.

 

Hierna gaat een neuroloog de functies van de hersenen en de zenuwen testen met lichamelijk onderzoek. Een neuroloog kan hulpinstrumenten zoals een stemvork en en relfex-hamer gebruiken bij het lichamelijk onderzoek. Daarna kan er nog verder onderzoek gedaan worden:

  • Met een EMG (ElectroMyoGram) kunnen zenuw- of spieraandoeningen worden aangetoond. Dit is dus een spierzenuwonderzoek.
  • Een EEG (Electro-EncefaloGram) registreert de elektrische activiteit in de hersenen. Het wordt daarom ook wel een hersenfilmpje genoemd. Daarmee kan je epilepsie aantonen.
  • Een ruggenprik wordt gebruikt om een zenuw- of hersenvliesontsteking aan te tonen.
  • Met een MRI-scan of CT-scan wordt gekeken of er sprake is van een rughernia of hersentumor. Op de afbeelding zie je een MRI-scan van een gezond persoon en één van een MS-patiënt. Bij de MRI-scan van de MS-patiënt zie je in het midden meer wit dan bij de MRI-scan van de gezonde persoon. Dat witte zijn ontstekingen, dat wijst dus op MS.

Daarna beslist de neuroloog (soms met overleg met de patiënt) hoe de patiënt het best kan worden behandeld. Soms is er een operatie nodig en dan gaat de neuroloog samenwerken met de neurochirurg. Ook werkt een neuroloog wel eens samen met fysiotherapeuten en revalidatieartsen, om een patiënt zo goed mogelijk te helpen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb